Se filmen

Liverpool

Byen Liverpool ligger ved floden Mersey i Lancashire tæt på Wales og er med sine lidt over 400.000 indbyggere Englands 3. største by.

Sportsligt er byen er mest kendt for at huse to berømte fodboldklubber Liverpool FC og Everton FC der mellem sig har vundet utallige engelske mesterskaber og europæiske titler(Liverpool FC dog som den mest vindende af de to klubber). Byen fik i 2008 titel af Europæisk hovedstad for Kultur og i forbindelse hermed blev der i årene inden investeret hæftigt i diverse byfornyelsesprojekter og byens centrum fremstår idag som topmoderne.

Noget af det gamle havneområde, kendt som “Dokkerne”, er desuden lavet om til at huse cafeer, restauranter og barer og området oser af atmosfære og hygge. I mange år var Liverpool synonym med The Beatles og det berømte band er stadig en væsentlig del af byens historie og identitet.

Liverpool Cathedral er en af Storbritaniens største katedraler(og den er stor!!!). Katedralens første sten blev lagt i 1904 af daværende konge, King Edward VII. Giles Gilbert Scott som har designet katedralen er desuden kendt for at have designet et af Englands vartegn – den klassiske røde telefonboks.

De fire medlemmer af det verdensberømte Liverpool band The Beatles var John Lennon, Paul McCartney, George Harrison og Ringo Starr. En tur til  Liverpool indebærer altid et besøg på Beatles museet og et smut forbi The Cavern, som var spillestedet hvor The Beatles spillede for fulde huse.

Liverpool Maritime Museum har bl.a. en fin udstilling om slaveri, som var en meget vigtig indtægtskilde til Liverpools tidligere velstand. I 1700-tallet var Liverpool formentlig Europas største slavehavn. På ét århundrede fragtede Liverpools skibsredere halvanden mio. mennesker over Atlanten til en tilværelse i lænker. Det var mere end en tiendedel af alle de afrikanere, der krydsede Atlanten i de 400 år, slavehandel fandt sted. Museet indeholder desuden en række andre udstillinger bl.a. om skibenes rolle i de to verdenskrige.

Liverpool FC

Anfield Road er en af fodboldens mest berømte adresser. Det legendariske stadion huser en af verdens mest vindende klubber Liverpool FC. Skiltet med klublogoet og ordene “This is Anfield” står over spillernes indgang til banen og blev hængt op for at motivere hjemmeholdets spillere og skræmme modstanderne.

“The Kop” er kendt blandt de fleste fodboldfans verden over som den ene endetribune på Anfield Road. I 1906 blev tribunen der oprindeligt hed Oakfield eller Walton Breck Road ombygget og fik det nye navn : Spion Kop. Tilskuerkapaciteten var nu på 28.000! Navnet The Kop stammer fra Spioenkop, en høj i Sydafrika, hvor et af de blodigste slag under den anden Boer-krig fandt sted i 1900. Mange britiske soldater omkom og blev såret i dette slag og da de fleste af dem kom fra Merseyside-området(Liverpool) var dette en måde at mindes dem på. The Kop er mest kendt for at levere en fantastisk stemning og agere en slags 12. mand for spillerne på banen.

“Youll never walk alone” står der på en af portene udenfor Anfield Road.
Sangtitlen blev oprindeligt brugt i “Carousel” en musical fra 1945, men i 1960erne tog Liverpool-fansene sangen til sig og idag synges den inden alle hjemmekampe. Andre klubber har sidenhen taget denne tradition til sig, men langt de fleste forbinder sangen med Liverpool og kampe på Anfield.

Liverpools historie er ikke uden tragedier. I 1985 mødtes Liverpool og Juventus i europa-cuppens finale for mesterhold på Heysel  Stadion i Bruxelles. I forbindelse med kampen opstod der optøjer på tilskuerpladserne og 39 mennesker mistede livet. Efterfølgende blev Liverpool udelukket for europæisk fodbold i 5 år.

I 1989 blev klubben atter involveret i nogle tragiske omstændigheder da 96 Liverpool FC-fans døde i forbindelse med en FA-cup kamp på Hillsborough i Sheffield. På Anfield kan man idag finde en mindetavle til ære for de 96 omkomne.

Liverpool FC(grundlagt i 1892) har bl.a. vundet 18 engelske mesterskaber(det sidste dog helt tilbage i 1990), 4 mesterholdenes europa-cup, 1 champions league, 7 FA cup  og 7 liga-cup titler og er således den mest vindende klub i England.

Klubben har haft flere succesfulde trænere, men de mest kendte er Bill Shankly(1959-1973), Bob Paisley(1973-1983, der vandt hele 21 titler! i sin periode) og Kenny Dalglish(som trænede klubben tilbage i 80erne og som i 2011 vendte tilbage som cheftræner).

Den mest kendte danske spiller igennem tiderne er “The Great Dane” Jan Mølby, der nåede 292 kampe og 62 mål for klubben. Mølby fik desuden en “testimonial” som den første udenlandske spiller nogensinde.

ca